Bokshandschoenen kopen met deze aankoopgids

De goede bokshandschoenen kopen kan door het toenemende aanbod best lastig zijn. Deze aankoopgids helpt jou om de beste bokshandschoenen te kopen. Het eerste deel van deze pagina gaat in op de geschiedenis van de bokshandschoenen, het tweede deel geeft meer informatie over pasvormen, materialen en de best verkochte merken. Onderaan de pagina staan links naar webshops die de genoemde handschoenen aanbieden. Als je geen zin of tijd hebt om de hele pagina te lezen, dan kun je eenvoudig een linkje in de inhoudsopgave aanklikken. Je scrolt dan automatisch naar dat deel van de pagina.

Achtergrond

Al sinds mensenheugenis worden er gevechten tussen mensen georganiseerd. Duizenden jaren geleden waren dit voornamelijk mannen die met elkaar op de vuist gingen. In de begindagen werd er met blote vuisten gevochten. De schade die door deze manier van vechten werd aangebracht was groot. Daarom werd er door de eeuwen meerdere keren geprobeerd om het te verbieden, zonder succes. Omdat verbieden niet werkte werden bokshandschoenen uitgevonden. Deze beschermde zowel de vuisten, het hoofd en het lichaam.

Geschiedenis boksen en het gebruik van bokshandschoenen

De eerste keer dat boksen op het programma stond bij de olympische spelen was 688 B.C. dus al meer dan 2700 jaar geleden. Omdat er toen veel minder regels waren, begonnen boksers manieren te bedenken om hun handen te beschermen, maar ook manieren om meer schade te kunnen aanrichten met deze bescherming. Zo werden stukken leer om de hand gewikkeld en werd dit verhard en in de romeinse tijd werden er soms zelfs scherpe punten in aangebracht. Hierdoor konden er tijdens een gevecht zelfs doden vallen. Vanaf de 18 eeuw werden de eerste bokshandschoenen gebruikt. De uitvinder Jack Broughton gebruikte ze eerst alleen tijdens trainingen zodat zijn handen minder beschadigd raakte. Het duurde vervolgens nog een eeuw voordat handschoenen verplicht werden gesteld.
Tegenwoordig zijn bokshandschoenen verplicht. Er zitten nog wel verschillen in het gewicht van de handschoenen. Tijdens trainen en sparren wordt vaak gebruik gemaakt van handschoenen die een gewicht hebben van 14 of 16 oz. In een wedstrijd is dit meestal 10 oz. Het verschil zit met name in de opvulling aan de voorkant van de handschoen (padding) bij 14 en 16 oz zit meer padding dan bij 8, 10 of 12 oz, zodat stoten minder hard aankomen. In het kopje maatvoering bokshandschoenen ga ik verder in op het kiezen van de geschikte maat.

Het materiaal van bokshandschoenen

Het materiaal wat gebruikt wordt om bokshandschoenen te maken varieert per leverancier. De meeste leveranciers hebben instap modellen die worden gemaakt van skintex. Dit is synthetisch leer met slijtvaste eigenschappen. Adidas gebruikt in sommige gevallen ook skintex voor duurdere modellen, maar de meeste merken hanteren leer voor de top range handschoenen. Dit leer is vaak afkomstig van koeienhuid of geitenhuid. Dit type leer is slijtvast en flexibel, eigenschappen die bokshandschoenen nodig hebben.
De voering varieert ook per aanbieder, maar het merendeel van de producenten gebruikt nylon. In sommige gevallen wordt leer gebruikt voor de voering. Het nadeel hiervan is dat leer zwaarder is dan nylon en hierdoor neemt het gewicht van de handschoenen toe.

Voor de padding (opvulling) wordt meestal gebruik gemaakt van polyurethaan of PVC in combinatie met paardenhaar en katoen. De exacte samenstelling verschilt per leverancier.

De vormgeving van bokshandschoenen

De padding bepaald in grote mate de vormgeving. Een handschoen moet precies genoeg absorptievermogen hebben om de energie van stoten op te vangen. De padding zorgt voor deze absorptie. Bokshandschoenen hebben in tegenstelling tot kickbokshandschoenen meer padding aan de voorkant waardoor het model een bollere vorm krijgt. Bij kickbokshandschoenen is het model aan de bovenkant vaak breder. Hierdoor bieden deze handschoenen een betere bescherming tegen trappen, maar absorberen ze stoten vaak net iets minder goed. Vooral bij zwaargewichten kan dit tot problemen lijden aan de knokkels. Daarom zie je veel professionele zwaargewicht kickboksers toch vaak met bokshandschoenen trainen van bijvoorbeeld Grant, Winnig of Reyes. Deze merken staan als beste aangeschreven en absorberen stoten uitstekend. De top modellen zijn wel fors geprijsd. Naast de bescherming van de hand moeten handschoenen ook voldoende ondersteuning bieden aan de polsen. De constructie verschilt per merk, zo zijn er handschoenen met een korte en lange velcro sluiting of een vetersluitingen. De laatste sluit meestal het best aan en biedt daarom goede ondersteuning, maar het aan en uit doen is natuurlijk wel een stuk onhandiger. Zonder hulp zelfs onmogelijk.  

Hieronder een video waar Tyrone Spong met Grant handschoenen traint:

Het productieproces

Elke leverancier heeft natuurlijk een eigen productieproces. Over het algemeen wordt de onderstaande volgorde gehanteerd:

  1. Op een grote tafel wordt een groot stuk leer in een patronen gesneden voor de handschoenen. Om zoveel mogelijk handschoenen uit een stuk leer te snijden wordt er vaak voor gekozen om uit een bepaald stuk leer één maat te produceren. Op hetzelfde moment wordt ook direct de voering gesneden welke wordt gebruikt voor het binnenwerk.
  2. Doorgaans bestaat een handschoen uit twee stukken leer een palm en een bovenkant. Deze twee stukken inclusief de duim worden binnenstebuiten door een industriële naaimachine of met de hand aan elkaar genaaid.
  3. Vervolgens wordt de velcro sluiting voor de pols ook aan de handschoen vastgenaaid.
  4. Nu wordt er voering in de handschoen aangebracht en wordt er padding ingestopt. De padding wordt meestal ingekocht omdat het dan niet meer vormgegeven hoeft te worden.
  5. In de laatste stap wordt de handschoen gestikt en gaat deze in de meeste gevallen verder naar de quality control.

Hieronder een filmpje van het bovenstaande proces:

Maatvoering bokshandschoenen

Alle merken werken met OZ (ounce) waarde. Doorgaans leveren leverancier handschoenen van 10 t/m 16 oz. Daarnaast hebben ze vaak een jeugdlijn, deze starten bij 6 oz en sommige merken gaan tot 20 oz.

Er is een verband met tussen de OZ waarde en de daadwerkelijke grootte van de handschoen, maar dit verschilt ook sterk per merk. De eigenschappen per merk staan in de volgende alinea beschreven. In de tabel hieronder staan algemene richtlijnen voor  het bepalen van de maat.

Hoe bepaal ik de maat van bokshandschoenen?

In het overzicht hieronder staan richtlijnen voor de verschillende maten:

6oz 180 gram per handschoen Voor de jeugd, tot +/-8 jaar
8oz 210 gram per handschoen Voor de jeugd, tot +/-10 jaar
10oz 240 gram per handschoen Wedstrijd gewicht
12oz 270 gram per handschoen Tot +/- 65 kg lichaamsgewicht
14oz 300 gram per handschoen Tot +/- 80 kg Lichaamsgewicht
16oz 330 gram per handschoen 80 Kg + lichaamsgewicht
18oz 360 gram per handschoen Super zwaar gewichten

 

Naarmate het gewicht van de handschoen toeneemt  zal ook de pasvorm ruimer worden. Als u van plan bent te gaan sparren op het hoofd, dan kunt u beter een hogere oz waarde nemen. Handschoenen met een hoge oz waarde hebben meer vulling aan de voorkant van de handschoen.

Merken en eigenschappen

In het overzicht hieronder staat per merk de geschiedenis en de eigenschappen beschreven. Ik heb nog niet alle merken kunnen testen. Zodra ik een nieuw merk heb getest zal ik mijn ervaringen toevoegen. De handschoenen die ik in de loop der jaren heb getest waren allemaal van leer. Dit komt mede door mijn gewicht, 95 kg, het feit dat deze handschoenen veel langer meegaan en beter eigenschappen hebben zoals vochtregulatie en het absorberen van stoten.

Adidas, de geschiedenis

Adidas werd aan het begin van de twintigste eeuw opgericht door de broers Adi en Rudi Dassler. In de begindagen waren ze met name gefocust op sportschoenen. Het was hun missie om voor elke sport de perfecte schoen te ontwikkelen. Ze waren één van de eerste merken die met atleten samenwerkte. Met de feedback die ze kregen verbeterde ze de producten en kregen ze snel een goede naam in de sportwereld. In de bokssport werd Adidas bekend omdat in het gevecht van de eeuw (Muhammed Ali vs Joe Frazier) beide Adidas schoenen droegen. Tegenwoordig is Adidas wereldwijd één van de grootste sportmerken en hebben ze een breed assortiment aan vechtsportartikelen.

Ervaring met Adidas

De top range van Adidas heb ik als zeer prettig ervaren. Stoten worden uitstekend geabsorbeerd en ze bieden voldoende ondersteuning aan de pols. De duurzaamheid is goed te noemen, ik heb drie maanden met deze handschoenen getraind en zag nog geen tekenen van slijtage. De pasvorm is geschikt voor een normale tot grote hand. De designs en kleuren van Adidas zijn niet echt bijzonder te noemen, vaak zwart met een paar steunkleuren zoals wit, goud of rood.

Twins Special, de geschiedenis

Twins kent een lange geschiedenis in en buiten Thailand. Het bedrijf werd in 1992 overgenomen en is sindsdien in Amerikaanse handen.
De fabriek staat nog wel steeds in Thailand, net buiten Bangkok. Het merk heeft zowel in de bokssport als ook in de het kickboksen/muay-thai een uitstekende naam.

Ervaring met Twins Special

Toen ik begon met kickboksen kocht ik na een paar lessen handschoenen, dit waren Twins. Het model waar ik mee begon waren de Twins BGVF. Dit model hard een korte velcro sluiting waardoor je ze razendsnel kon aan en uit doen. Er wordt wel eens gezegd dat dit model minder ondersteuning aan de pols biedt in vergelijking met de Twins BG-N (lange velcro sluiting), maar ik heb hier geen problemen mee ondervonden. De duurzaamheid is in orde, bij intensief trainen (3-5 p/wk) gaan ze ongeveer een jaar mee. De absorptie van stoten is met mijn gewicht in orde, maar na een intensieve pads training ervoer ik wel lichte schade aan mijn knokkels. De pasvorm is geschikt voor een normale handgrote.  Er is een ruime en mooie range aan designs en kleuren verkrijgbaar.

(top) King, de geschiedenis

King professional is een Thais merk wat in 2000 werd opgericht. In die tijd bestond Top King nog niet. Dit merk werd in 2009 opgericht naast King professional. Naar het schijnt is er in die jaren onenigheid ontstaan en gingen beide eigenaren hun eigen weg en ontstonden er twee merken. Dit zorgt wel eens voor onduidelijkheid, omdat het logo en de designs erg op elkaar lijken. Inmiddels is King professional onderdeel van Twins special, Top King is nog steeds zelfstandig en gevestigd in Thailand.

Ervaring met King

De meest verkochte handschoenen van King zijn de BG modellen. Ik heb zowel met de standaard variant getraind als ook met de AIR. De pasvorm en padding (stoot absorptie vermogen) zijn erg goed. Met deze handschoenen had ik nagenoeg nooit last van mijn knokkels. Het enige nadeel van deze handschoen is het gebrek aan ondersteuning bij de pols. Het gedeelte bij de sluiting is onvoldoende verstevigd, als je zwakke polsen hebt dan kan dit een nadeel zijn. De pasvorm is geschikt voor een normale hand.
Met name Top King biedt veel verschillende kleuren en designs aan.

Raja Boxing, de geschiedenis

Raja boxing is in 2002 door voormalig werknemers van Twins special opgericht in Thailand. Het merk had in de begindagen moeite met het kiezen van een positionering. Hierdoor verkochten ze in het begin niet veel handschoenen. Na verloop van tijd werd duidelijk dat ze zich wilde gaan richten op de bovenkant van de markt met relatief dure handschoenen. Dit werd een succes, afnemers vergeleken de handschoenen qua kwaliteit met Twins en King. Het merk wat wordt geleid door Mr. Cherdchai Hutasevi heeft haar grootste afzetmarkt in Thailand. In Europa wordt het veel minder verkocht dan Twins en King.

Ervaring met Raja Boxing   

De handschoenen van Raja zijn vaal heel mooi afgewerkt en je ziet dat er niet wordt bespaard op het materiaal. Omdat deze handschoenen met name in Thailand worden verkocht is de pasvorm vrij klein en de padding (stoot absorptievermogen) beperkt, de ondersteuning voor de polsen is daarentegen wel uitstekend. Deze handschoenen zijn naar mijn mening niet geschikt voor zwaargewichten, maar middengewicht kan er uitstekend mee trainen. De duurzaamheid is uitstekend, na een half jaar zag ik nog nagenoeg geen slijtage plekken. De designs zijn erg mooi en er zijn in Thailand veel verschillende kleuren leverbaar.

Tuf Wear, de geschiedenis

Tuf Wear is een merk met een lange geschiedenis. Het merk verscheen o.a. in de Rocky films en was in 1996 de officiële sponsor van de olympische spelen. Ze willen boksers helpen met zeer hoogwaardige producten tegen een betaalbare prijs. De Noorse zwaargewicht Robert Helenius en de Duitse zwaargewicht Erkan Teper trainen beide met Tuf Wear. In Nederland/Europa is dit merk niet heel populair en waarschijnlijk is hierdoor het aanbod beperkt.  

Ervaring met Tuff Wear

Tuff Wear heeft geen spannende designs of kleuren, ze leveren sobere maar kwalitatief goede handschoenen. De handschoenen worden niet gemaakt van het meest soepele leer maar daardoor gaan ze wel lang mee. Ze leggen bij bijna alle modellen veel nadruk op een goede polsbescherming. De pasvorm is geschikt voor kleine handen. Voor mij persoonlijk waren ze te klein, mijn handen werden een beetje afgekneld mede hierdoor heb ik niet lang getraind met deze handschoenen. Als je een vrij kleine hand hebt, dan zijn het prima handschoenen. Bij dit merk is passen dus aanbevolen, zodat je zeker weet dat de handschoen een fijne fit heeft.

Windy fight gear, de geschiedenis

Windy fight gear is een van de oudste producenten van vechtsportartikelen waaronder handschoenen. Dit Thaise merk vond al in 1951 het levenslicht en was lange tijd marktleider in Thailand. Merken die nu groter zijn dan Windy zoals Twins en King keken het kunstje af van Windy. De marketing van Windy zat jarenlang een beetje in het slop waardoor andere merken marktaandeel afsnoepte en ze tegenwoordig niet echt meer mee doen. In Thaise gyms kom je nog wel eens oude modellen van Windy fight gear tegen.

Ervaring met Windy fight gear

Als ik een zaktraining doe gebruik ik nog steeds Windy handschoenen. Ik gebruik een model van een paar jaar geleden, maar ze lijken onverwoestbaar. Het leer is van hele goede kwaliteit na 3 jaar bijna geen slijtplekken. De padding begint na al die jaren zaktraining wel een beetje op te raken er ontstaan een paar pitten. Eigenlijk zijn gewone bokshandschoenen niet bedoeld voor zaktraining, maar in de praktijk worden ze hier wel vaak voor gebruikt, dus ik vind dat ze deze training moeten kunnen doorstaan. De pasvorm is aan de grote kant en het zijn mede daardoor vrij brede handschoenen.

Starpak Ireland, de geschiedenis

Starpak Ireland werd al in 1984 opgericht. De grondleggers zagen een kans omdat in die tijd boksen en martial arts steeds populairder werden en er niet veel aanbieders van fight gear waren. Tegenwoordig is Starpak Ireland een gerenommeerde naam in de bokssport. Ze zijn een van de officiële leveranciers van de amateur boksbond, AIBA en IABA.

Ervaring met Starpak Ireland

Toen ik bij toeval een setje Starpak handschoenen probeerde was ik aangenaam verrast. De padding en pasvorm ervoer ik als zeer prettig. Ik trainde in die tijd wel met 18 oz handschoenen dus bij lichtere modellen absorbeert de handschoen waarschijnlijk iets minder stootkracht. De afwerking is in orde en de pols wordt goed ondersteunt. Het enige nadeel van deze handschoen is het feit dat ze niet geschikt zijn voor zaktrainingen, er ontstaan snel pitten in de padding.   

Grant Worldwide, de geschiedenis

Dit zeer exclusieve merk is opgericht door Elvis Grant Philips. Hij trainde en begeleidde boksers in de jaren negentig naar grote hoogte. Daarnaast handelde hij in bokshandschoenen die hij destijds in Mexico in kocht. Dit liep zo goed dat hij in 1994 besloot een eigen merk op te richten genaamd Grant. Dit werd een doorslaand succes en Elvis Grant Philips werd zelfs aangeklaagd door Everlast omdat ze zagen dat professionele boksers Grant boven Everlast verkozen. Mike Tyson, Evander Holyfield en Riddick Bowe waren de eerste vechters die met deze handschoenen vochten. Tegenwoordig maakt Grant voor veel professionele boksers op maat gemaakte handschoenen. Als je een setje wil kopen moet je ten eerste opletten dat het een origineel setje is en dat ze ook daadwerkelijk worden geleverd. De prijzen beginnen bij ongeveer 300 euro en in Nederland zijn ze moeilijk te krijgen. Je zou een mail kunnen sturen naar sales@grantworldwide.com om te vragen of ze een set willen versturen naar Nederland. Helaas heb ik nog geen setje kunnen bemachtigen. Zodra dit het geval is zal ik mijn ervaringen delen.